In de snel veranderende wereld van technologie speelt kunstmatige intelligentie (‘AI’) een steeds grotere rol.
Om deze ontwikkelingen in goede banen te leiden, heeft de Europese Unie (‘EU’) de AI Act uitgevaardigd die per september 2024 gedeeltelijk in werking is getreden. Maar wat houdt AI Act precies in en wat betekent het voor uw organisatie? In deze blog lichten we de belangrijkste punten van de AI Act uit.
De AI Act is een Europese verordening die een gemeenschappelijk regelgevend en juridisch kader biedt voor de regulering van AI. Het doel is om AI-systemen veilig en betrouwbaar te maken, terwijl innovatie en economische groei worden gestimuleerd. De AI Act richt zich op het minimaliseren van risico’s en het beschermen van de rechten van burgers.
De AI Act is van toepassing op een breed scala aan organisaties en personen binnen de Europese Unie. De AI geldt voor:
Een van de uitgangputen van de AI Act is de risicogebaseerde benadering. AI-systemen worden ingedeeld in vier risicocategorieën. Zo wordt in de AI Act onderscheid gemaakt tussen de risiconiveau’s: minimaal, beperkt, hoog en onaanvaardbaar. Deze indeling bepaalt welke rechten en verplichtingen van toepassing zijn.
De AI-Act legt veel nadruk op transparantie en verantwoording. Organisaties moeten duidelijk communiceren over het gebruik van AI-systemen door hun organisatie en ervoor zorgen dat gebruikers van die AI-systemen begrijpen op welke wijze en waarom AI-systemen beslissingen worden genomen. Dit betekent dat bedrijven verplicht zijn om informatie te verstrekken over de werking van hun AI-systemen, vooral als deze een hoog risico met zich meebrengen.
Een ander belangrijk aspect van de AI Act is het beheer van gegevens. AI-systemen moeten worden getraind op datasets die nauwkeurig, representatief en vrij van bias zijn. Dit helpt om discriminerende uitkomsten te voorkomen. Bovendien moeten organisaties ervoor zorgen dat de privacy van individuen wordt beschermd, in lijn met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
Hoewel de AI Act strenge regels introduceert, is het doel niet om innovatie te belemmeren. Integendeel, de verordening is ontworpen om een veilige en betrouwbare omgeving te creëren waarin AI kan floreren. Door duidelijke richtlijnen te bieden, helpt de AI Act bedrijven om vertrouwen op te bouwen bij hun klanten en partners.
Als bestuurder of beleidsmaker is het belangrijk om te begrijpen hoe de AI Act uw organisatie beïnvloedt. Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen:
De AI Act is een belangrijke stap in de regulering van kunstmatige intelligentie binnen de Europese Unie. Door een balans te vinden tussen veiligheid, innovatie en rechten van burgers, biedt de verordening een kader waarbinnen AI op een verantwoorde manier kan worden ontwikkeld en ingezet. Voor bestuurders en beleidsmakers is het essentieel om op de hoogte te zijn van deze regels en ervoor te zorgen dat hun organisaties compliant zijn. Door proactief te handelen, kunt u niet alleen risico’s minimaliseren, maar ook het vertrouwen van uw klanten en partners vergroten.
Op 17 april 2025 organiseren wij het event ‘Alles wat je moet weten om compliant te zijn’. Klik op de onderstaande button voor meer informatie en om je direct aan te melden.
Interesse?