In elke fase van je leven heb je wel een keer een notaris nodig. Bij de sectie Familierecht en Vastgoed van Teekens Karstens (TK) weten ze daar alles van. Het notariaat aldaar is een belangrijke speler in de regio, behoort tot de top 30 kantoren in Nederland en beschikt over een fijnmazig kennisnetwerk met een landelijk bereik. ‘Veel cliënten weten niet wat ze niet weten’.
Notaris Erna Kortlang is al bijna 25 jaar notaris in Leiden en formeerde destijds de divisie Familierecht bij TeekensKarstens, nu met vier gespecialiseerde estate planners een relevante speler in de wijde omtrek. (‘Estate’ lijkt op vastgoed, dat is het ook vaak maar betekent binnen dit jargon niets meer of minder dan nalatenschap, red.). Waar je aan denkt bij een notaris? Nou eh…erfenis, estate planning (vermogensplanning dus), huis en hypotheek, trouwen, levenstestament, goede doelen, het oprichten van een bedrijf, enz.
Het belangrijkste talent van een estate planner volgens de dames? Inzicht in menselijke verhoudingen gecombineerd met vakkennis. Erna Kortlang is blij met het aanschuiven van Elle van Gompel, zelf ook geboeid door mensen in relatie tot familierecht en estateplanning: ‘Onze sectie is een kennis intensieve club waardoor we zowel de eenvoudige hulp kunnen bieden als de meeste gecompliceerde begeleiding aan kunnen. Elke cliënt krijgt de beschikking over het volledige pakket aan kennis. Elle is de perfecte aanvulling. Bovendien is ze bestuurslid van de Vereniging van Estate Planners in het Notariaat (EPN). Dus veel kennis direct van de bron. Bovenal gaat het er om of je over vaardigheden beschikt die te maken hebben met inlevingsvermogen. Stel je ook de vraag die nog niet is gesteld. Elke vraag kan er namelijk toe doen. Kun je in de volle context afwegen of je echt het goede advies geeft. Of het in het belang is van degene voor wie je het doet. Nu maar ook voor de komende jaren. Essentiële vragen. We luisteren daarom goed maar we stellen ook veel kritische vragen.’
Elle: ‘Het notariaat is enorm complex, aan voortdurend veranderende wetten onderhevig en is voor mensen van groot belang. Veel cliënten die langskomen weten niet wat ze niet weten. En dat is logisch. Er moet iets gebeuren met je vermogen, je nalatenschap, de erfenis. Het liefst nog vóór je eigen einde. Maar hoe, wanneer, wat? Dat is lastig. En wat als je niet meer wilsbekwaam bent, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeluk? Daarom staat het Levenstestament zo nadrukkelijk in de belangstelling. Regelen hoe je verzorgd wilt worden later, door wie, hoe je vermogen verdeeld wordt, wat er na je dood allemaal moet gebeuren volgens jouw wensen. “We begeleiden mensen bij het maken van deze keuzes, in hun testament en in hun levenstestament. Het geeft rust als je dat vastlegt zodat je je daar geen zorgen over hoeft te maken. Hoe fijn is het dat alles voor je familie en je nabestaanden goed geregeld is.”