IntoBusiness nodigde Rik Kamps, notaris en partner bij TeekensKarstens, uit voor ‘Het Gesprek’. Het leek Rik leuk om eens nader kennis te maken met Ida Haisma, directeur van Stichting Leiden Bio Science Park. Ida reageerde positief op de uitnodiging.
Leiden Bio Science Park wil transformeren naar een innovatiedistrict: een ecosysteem waar verschillende triple helix partijen – overheid, bedrijfsleven en onderwijs – samenwerken aan innovaties. Daarbij is een goede verbinding met de stad essentieel. Een mooi onderwerp voor Het Gesprek.
TeekensKarstens advocaten notarissen ligt aan de andere kant van de Plesmanweg, pal tegenover het Leiden Bio Science Park. Doordat de maatregelen van de regering ten aanzien van het coronavirus behelzen dat er thuis gewerkt moet worden, diende een laptop met video als middel voor Het Gesprek (ga naar artikel).
Rik: De implicaties van het coronavius zijn groot. Ik neem aan dat dit ook veel impact heeft op de ontwikkeling en manier van werken op het Leiden Bio Science Park?
Ida: Ja, er gebeurt veel baanbrekend onderzoek op het Leiden Bio Science Park, ook op het gebied van corona. Bij Janssen werkt een team van honderd man 24/7 aan de ontwikkeling van een corona-vaccin. Ook andere partijen op het park zijn hierbij betrokken. Als parkorganisatie zetten we onze expertise en netwerk volop in om partijen aan elkaar te koppelen. Overige Research & Development bedrijven, die zich niet rechtstreeks met corona bezighouden, zitten in spanning of ze door kunnen gaan doordat ze niet worden aangemerkt als vitaal. In onze ogen zijn ze dat wel, want R&D zit helemaal aan het begin van de keten. Als wij zouden stoppen met R&D, dan zou je een na-ijl effect krijgen van zoveel meer kosten om alles weer opnieuw op te starten. Dat wordt vele malen duurder dan het nu allemaal op een laag pitje openhouden.
Rik: Die vitaliteitsclausule is lastig. Wij worden als notarissen ook niet als vitaal aangemerkt, maar de Notariswet verplicht ons wel om onze dienst te verlenen, dus wel degelijk vitaal lijkt mij. Logisch ook, want stel dat jij een huis hebt gekocht of je hebt een overeenkomst gesloten tot overname van een bedrijf en die overdracht staat gepland op bijvoorbeeld 15 april, dan kunnen wij dit niet afzeggen. Om full service door te kunnen gaan, hebben we iedereen thuiswerkplekken gegeven en werkt een groot deel van onze specialisten en ondersteuners thuis, maar zonder dat dit ten koste gaat van dienstverlening. Wij moeten er gewoon zijn en dus zijn we er.