Het gebruik van e-health door zorgaanbieders kan gevolgen hebben voor de organisatie van de zorg en vraagt om een helder en gedragen beleid. Naar aanleiding van een recente publicatie van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) over e-health, behandelt TK in deze bijdrage de belangrijkste aandachtspunten bij het opstellen van een beleid voor e-health.
In de gezondheid(szorg) is e-health ondenkbaar: zorg is meer digitaal en wordt steeds vaker professioneler aangepakt. De inzet van informatie- en communicatietechnologie is van belang om de gezondheid(szorg) te ondersteunen en te verbeteren.
De IGJ heeft in december 2021 het artikel ‘Professionele digitale zorg vraagt van ziekenhuizen steeds opnieuw evalueren en verbeteren’ gepubliceerd. De IGJ vraagt daarin aandacht voor het op orde krijgen van de informatiebeveiliging binnen ziekenhuizen en heeft aandachtspunten geformuleerd die ziekenhuizen kunnen gebruiken voor het realiseren goede en veilige zorg door middel van e-health. De publicatie is hier te raadplegen.
E-health kan ingrijpende gevolgen hebben voor de organisatie van de zorg, óók binnen uw organisatie. Het is daarom van belang afspraken rondom governance van ICT vast te leggen in een helder en gedragen beleid voor e-health. De NEN-ISO/IEC 38500 kan daarbij helpen. Bij het opstellen van een beleid raad ik aan de volgende onderdelen te betrekken.
Het is ook van belang aandacht te schenken aan thema’s zoals de invoering en gebruik van e-health-producten en -diensten, de patiëntparticipatie, samenwerken in het zorgnetwerk en elektronisch vastleggen en uitwisselen van gegevens én de informatiebeveiliging en continuïteit. Naast goed bestuur en verantwoord innoveren toetst de IGJ deze thema’s in het geval van toezicht op e-health bij zorgaanbieders.
De IGJ blijft e-health aandacht geven en is voornemens bezoeken te brengen aan andere ziekenhuizen en particuliere klinieken, om een beter beeld te krijgen van de randvoorwaarden voor digitale zorg en om zorgaanbieders te stimuleren verder te verbeteren.