Het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (CTG) heeft op 29 januari 2021 nieuwe uitgangspunten geformuleerd over de taken en verantwoordelijkheden van de regiebehandelaar. In deze bijdrage zetten wij de wijzigingen van de uitgangspunten van de hoofdbehandelaar voor u op een rij en geven wij u de vier belangrijkste aandachtspunten voor de regiebehandelaar mee.
Vanwege de toegenomen complexiteit van zorg is meer flexibiliteit nodig in de taakuitvoering binnen de samenwerking. Vanaf nu is één zorgverlener belast met de regie over deze samenwerking. Taken binnen een samenwerking kunnen worden verdeeld tussen de bij de behandeling van de patiënt betrokken zorgverleners. Dit geldt ook wanneer de zorg wordt verleend door zorgverleners van verschillende instellingen. In deze bijdrage zetten wij de wijzigingen van de uitgangspunten van de hoofdbehandelaar voor u op een rij en geven wij u de vier belangrijkste aandachtspunten voor de regiebehandelaar mee.
Aandachtspunt 1: De regiebehandelaar wordt door de betrokken zorgverleners aangewezen, al dan niet aan de hand van intern beleid.
Aandachtspunt 2: De regiebehandelaar behoudt het overzicht in de uitvoering van de zorgverlening aan of behandeling van de patiënt en informeert actief naar de gang van zaken bij de betrokken zorgverleners. Daar waar nodig wordt een aanpassing van de gezamenlijke behandeling in gang gezet.
Aandachtspunt 3: De regiebehandelaar draagt zorg dat samenwerkingsafspraken worden gemaakt en dat die afspraken duidelijk worden vastgelegd voorafgaand aan de zorgverlening. De verschillende bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de zorgverleners dienen duidelijk te zijn, waarbij het gebruik van (evaluatie)criteria van belang is.
Aandachtspunt 4: De regiebehandelaar draagt zorg voor een centraal aanspreekpunt voor de patiënt en diens naaste betrekking(en). Deze rol hoeft de regiebehandelaar niet zelf te vervullen. Onder leiding van de regiebehandelaar worden vragen over de behandeling tijdig beantwoord.