Voorkom boetes bij het monitoren van thuiswerkers

Tijd om thuiswerken goed te regelen via het stappenplan. 15 oktober 2021

Inmiddels is thuiswerken niet meer weg te denken. Mag je als werkgever controleren of een werknemer wel echt aan het werk is? Een belangrijke vraag, omdat je als werkgever het risico loopt op aansprakelijkheid en boetes. Tijd om thuiswerken goed te gaan regelen.

Vertrouwen

Ondanks het vertrouwen dat werkgevers in hun werknemers stellen, houden sommige werkgevers graag een vinger aan de pols. Zo is de vraag naar ‘gluurapparatuur’ explosief gestegen. Terwijl werknemers enerzijds het recht op privacy hebben, hebben werkgevers anderzijds het recht om regels op te stellen met betrekking tot de uitvoering van het werk. Mag je als werkgever controleren of een werknemer wel echt aan het werk is? Indien ja, hoe loop je als werkgever geen risico op aansprakelijkheid en boetes? Tijd om thuiswerken goed te gaan regelen.

Volgsoftware, gps trackers en smartwatches

Bij het controleren van thuiswerkers zullen de meeste mensen denken aan ‘volgsoftware’ die registreert wat werknemers op hun computer doen, zoals in- en uitloggen, toetsaanslagen en het gebruik van e-mail en internet. Er zijn echter veel verschillende technologische mogelijkheden om werknemers te controleren die op het eerste gezicht misschien niet direct worden beschouwd als controlemiddel. Denk bijvoorbeeld aan apps of wearables, zoals een smartwatch, waarmee werkgevers de gezondheid van hun werknemers kunnen meten en in de gaten kunnen houden. Maar ook video-opnames van de werkplek of audio-opnames vallen onder monitoring. Al deze controlemiddelen kunnen niet zomaar worden ingezet op de (thuis)werkvloer.

Het instructierecht van de werkgever

De arbeidsovereenkomst vormt de basis voor wat je als werkgever van de werknemer mag verwachten. Een werknemer heeft een bepaalde functie en takenpakket. Als werkgever kun je je werknemer daaraan houden en bovendien mag je je werknemers aanwijzingen en instructies geven over het werk. Bij dit instructierecht past ook de bevoegdheid van de werkgever om tot op zekere hoogte na te gaan of de werknemer zich houdt aan de door de werkgever gestelde kaders en de gemaakte afspraken. De werkgever dient dit recht als een goed werkgever te gebruiken en de instructies moeten redelijk zijn. Aan de andere kant is de werknemer gehouden om redelijke instructies op te volgen. Een werknemer die weigert om de redelijke instructies van werkgever op te volgen, handelt in strijd met goed werknemerschap.

Het monitoren van werknemers & de AVG

Monitoring van werknemers is toegestaan, mits de werkgever rekening houdt met de privacy van werknemers. Bij het inzetten van controlemiddelen worden namelijk persoonsgegevens verwerkt. De voorwaarden voor de controle van werknemers staan in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de Uitvoeringswet AVG (UAVG). Op basis van de eisen uit de AVG hebben wij voor werkgevers een stappenplan ontwikkeld die elke werkgever moet doorlopen als er een plan is om een bepaald controlemiddel in te zetten.

Benieuwd naar dit stappenplan? Vraag deze dan eenvoudig en kosteloos aan via onderstaand formulier. U ontvangt dit stappenplan dan als PDF per e-mail. Heeft u al een beleid ten aanzien van monitoring en wilt u dit graag laten controleren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.