Letsel door sport en spel

Sporten is (meestal!) gezond

Sporten is gezond, en meestal een leuk en ontspannend tijdverdrijf. Helaas komt het ook geregeld voor dat er ongevallen plaatsvinden in sport- en spelsituaties en iemand letsel oploopt.

Tijdens sport- en spelsituaties geldt een verhoogde drempel voor aansprakelijkheid. De Hoge Raad heeft bepaald dat er bepaalde gedragingen zijn die van een ander verwacht kunnen worden als je deelnemer of toeschouwer bent bij een sport- en spelsituatie. Er is vaak een bepaalde mate van geaccepteerd risico op gevaar. Denk aan een sliding tijdens een potje voetbal of een bal in het oog tijdens een wedstrijdje tennis. Met name bij contactsporten (zoals voetbal of judo) is de kans op letsel vrij groot. De vraag is echter welke gedragingen zijn toegestaan en wanneer de grens van het toelaatbare wordt overschreden.

Het gaat er kortgezegd om of de situatie nog wel bij de sport of het spel hoort. Moet u erop bedacht zijn dat iemand u onderuit duwt terwijl de bal in geen velden of wegen te bekennen is? Of had u die tennisbal moeten verwachten, die na afloop van de wedstrijd nog keihard over het net geslagen wordt? Er moet bewezen worden dat de situatie waarin het letsel is ontstaan buiten de regels van het spel viel en opzettelijk was. Aansprakelijkheid voor letselschade dat is ontstaan tijdens een sport- of spelsituatie is vaak ingewikkeld vast te stellen. Wij helpen u hier graag bij.

Letsel door sport en spel , wat nu?

Bent u gewond geraakt tijdens het sporten? Dan is het van belang dat u zoveel mogelijk bewijsmateriaal verzamelt over de toedracht van het ongeval.

  • Noteer namen van getuigen
  • Maak indien mogelijk foto’s van de situatie vlak na het gebeurde
  • Meldt het ongeval bij de sportclub of vereniging
Vertel ons wat er is gebeurd. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.