Terug naar expertises

Levenstestament

In een levenstestament wijs je iemand aan die voor jou mag beslissen tijdens je leven als je dat zelf niet meer kunt (bijvoorbeeld door dementie of een ongeval). Die persoon (of personen) kan (kunnen) je privé zaken regelen en je medische belangen behartigen maar ook belangrijke zakelijke beslissingen nemen. Door het opstellen van een levenstestament houd je zelf de regie.

Neem contact op met het team

Onze expertise

Je wilt grip houden, zowel op je privéleven als op de bedrijfsvoering van je onderneming. Als je door een geestelijke of lichamelijke ziekte of situatie – tijdelijk of voor langere tijd – niet in staat bent om je eigen wil te bepalen, moet een kantonrechter een bewindvoerder benoemen. Om dit scenario - zonder grip op je wensen - te voorkomen, kun je een eigen regeling treffen in de vorm van een levenstestament oftewel een ‘volmacht verlenen’. Het levenstestament bestaat uit richtlijnen waarmee de door jou benoemde gevolmachtigden je wensen kunnen uitvoeren. Ons advies: start hier tijdig mee zodat je jouw wensen kunt laten uitvoeren door de mensen die dichtbij je staan. Wij adviseren je graag.

Wat kun je regelen

Je kunt iemand aanwijzen om je persoonlijke belangen te behartigen. Denk aan het betalen van rekeningen, het kopen en verkopen van bezittingen en het doen van belastingaangiften. Ook het nemen van de beslissing over de opname in een verpleeghuis of medische handelingen, zoals het niet meer uitvoeren van bepaalde behandelingen als je ernstig ziek raakt of aan het dementeren bent. Ook kun je iemand aanwijzen die je medische belangen waarneemt als je niet meer in staat bent om je wil te uiten en om overleg te voeren met je arts.

Als ondernemer kun je zorgen voor een oplossing voor het geval je zelf – tijdelijk of langere tijd – niet betrokken kunt zijn bij de onderneming. Wij adviseren je graag over een levenstestament in combinatie met een regeling in bijvoorbeeld de statuten van de vennootschap of een huishoudelijk reglement, waarin een regeling wordt getroffen voor zogenaamd ‘ontstentenis of belet’.

Aanwijzen toezichthouder

Iemand die jij aanwijst (‘de gevolmachtigde’) kan belangrijke beslissingen namens jou nemen. De toezichthouder is een persoon die erop toeziet dat de gevolmachtigde jouw belangen op een goede manier behartigt als je dat toezicht zelf niet meer kunt houden. De toezichthouder moet je volledige vertrouwen genieten. Mocht het vertrouwen komen te vervallen, dan kun je het levenstestament altijd wijzigen. Het is belangrijk om vooraf te bedenken wie je wenst te benoemen. Het benoemen van meerdere personen of toezichthouders is vanzelfsprekend ook mogelijk.

Contact

Wil je een vraag aan ons voorleggen? Dat kan, neem vrijblijvend contact met ons op. Vaak kunnen we al snel richting geven en je vooruit helpen, afhankelijk van je vraag.