Onze expertise
Jullie gaan een officiële relatie aan. Vaak wordt ervan uitgegaan dat de wet belangrijke zaken vanzelf regelt, dat is maar deels het geval. In bijna elke situatie is maatwerk nodig ten aanzien van onderlinge afspraken en vermogens. Zonder heldere afspraken kunnen vervelende situaties ontstaan op langere termijn. Wij adviseren jullie graag met toekomstgerichte oplossingen.
Samenwonen
Als je gaat samenwonen zonder partnerschapsregistratie, dan ben je volgens de wet en de belastingdienst geen officiële partners van elkaar. Ook ben je geen fiscaal partner voor de inkomstenbelasting, kom je niet in aanmerking voor partnerpensioen en erf je niet automatisch van elkaar. Dit kan nadelige financiële gevolgen hebben en kun je voorkomen door het opstellen van een samenlevingsovereenkomst bij notariële akte.

Trouwen
De ‘oude’ gemeenschap van goederen
Tot 1 januari 2018 golden de volgende regels: trouwde je zonder huwelijkse voorwaarden vast te leggen, dan ben je getrouwd in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat in principe alles gemeenschappelijk is. Als je niet wilt dat alles gemeenschappelijk is, dan maak je alsnog huwelijkse voorwaarden. In ongeveer 25% van de gevallen worden huwelijkse voorwaarden gemaakt.
Trouwen na 1 januari 2018
Door de nieuwe wet valt niet meer alles automatisch in de gemeenschap. Uitgangspunt is dat het vermogen dat je had – voordat je trouwde – privé blijft. Dit betekent dat je dit privé vermogen ook niet hoeft te delen bij een echtscheiding. Erfenissen en schenkingen die je krijgt voor of tijdens het huwelijk blijven eveneens privé vermogen.
Het vermogen dat je samen – tijdens jullie huwelijk – opbouwt valt in de gemeenschap van goederen. Er ontstaan dus drie vermogens: twee privé vermogens en een gezamenlijk vermogen. Het zal soms lastig zijn om alle vermogensstromen goed van elkaar te onderscheiden. Wij adviseren om voorafgaand aan het huwelijk goed vast te leggen wat je privé vermogen is. Ook erfenissen en schenkingen en de besteding daarvan moeten worden vastgelegd. Dit voorkomt discussie bij een eventuele echtscheiding.
Huwelijkse voorwaarden
Omdat het nieuwe stelsel bij het einde van het huwelijk kan leiden tot vragen over de verschillende vermogensstromen en vergoedingsrechten is het belangrijk om vooraf te onderzoeken of het wettelijk stelsel voor jou het juiste is. Vaak zullen toch huwelijkse voorwaarden beter kunnen worden toegespitst op de gewenste situatie, zeker als het om ondernemers en ondernemingen gaat.
Geregistreerd partnerschap
Een geregistreerd partnerschap is iets anders dan een samenlevingsovereenkomst. De meeste regels van een huwelijk gelden ook bij een geregistreerd partnerschap. Stellen die niet willen trouwen, maar wel zaken goed willen vastleggen kiezen voor deze vorm.
Contact
Heb je vraag die je wilt voorleggen aan onze notarissen, neem dan contact met ons op.