Column Leiden IntoBusiness: Is ondernemen topsport?

Gelukkig niet. 20 juli 2021

Is ondernemen topsport? Ik vermoed dat menig ondernemer deze vraag graag met een ja beantwoordt. Topsport heeft iets magisch waar we ons graag mee identificeren. Ondernemers luisteren dan ook graag naar de succesverhalen van topsporters. Het zijn ook mooie verhalen.

Eénrichtingsverkeer

Zo luisterde ik eens in een zaal vol met ondernemers ademloos naar Marc Lammers, die zeer boeiend vertelde hoe hij de hockeydames in een ijsbad onderdompelde om ze te laten wennen aan extreme weersomstandigheden, met een gouden medaille als klinkend resultaat. Wie wil dat niet voor zijn bedrijf? Topsporters weten ondernemers ook goed te vinden. Dankbaar publiek dat ook nog eens goed betaalt. Als je googelt op het thema ondernemen is topsport, vind je veel boeken met verhalen over topsporters. Te koop via management.nl. Wat dat betreft is het wel éénrichtingsverkeer.

Na ruim een jaar kan er weer worden genetwerkt. Het prachtige grand hotel Huis ter Duin pakte de draad weer op en organiseerde het Twentebal. Twentebal = klootschieten, stond in de uitnodiging. Een team van ondernemers uit Twente onder leiding van Eurovisie Songfestivalwinnares Getty Kaspers zou het weer gaan opnemen tegen een team van ondernemers uit het westen onder leiding van Frits Huffnagel.

Is klootschieten topsport

Toen bij het welkomstwoord door de voorzitter van de organiserende stichting werd aangegeven dat klootschieten geen sport is maar een traditie, sprong de in een fel oranje trainingspak geklede Europees kampioene klootschieten op. Natuurlijk was klootschieten een sport. Zelfs een topsport, gaf ze – oké, met een glimlach; ze kende haar publiek – aan. Op het strand deed ze vervolgens voor hoe ver zij de bal kon weggooien. Imponerend ver. Maar topsport? De twee teams gingen vervolgens gemoedelijk keuvelend op pad. Halverwege wachtte ons een goed glas witte wijn en een heerlijke haring. Onder grote hilariteit won wederom team west.

We verlieten het strand om aan de dis het gesprek voor te zetten. Ik zat aan tafel met een ondernemer uit Hoorn. Hij vertelde dat hij werkt bij het familiebedrijf. Daarnaast vertelde hij dat hij topsporters begeleidt. Juist door die activiteiten is hij voor het familiebedrijf, dat niets met sport te maken heeft, van grote toegevoegde waarde. Door zijn contacten met topsporters had hij toegang gekregen tot een enorme markt. Waar anderen maanden op een afspraak moeten wachten, opent een topsporter menig deur van een directiekamer.

Sanne Wevers

Ik vroeg mijn tafelgenoot in Huis ter Duin – ik wist dat ik deze bijdrage nog moest inleveren en de deadline kwam dichterbij – hoe hij dacht over het thema ondernemen is topsport. Hij vertelde er gepassioneerd over. Een directeur moet geen directeur zijn, maar moet een coach zijn. Ondernemers zouden moeten leren dat het afwijkende verhaal wel eens het goede verhaal zou kunnen zijn. In ieder geval voor dat afwijkende verhaal zouden moeten openstaan. Hij vertelde over zijn begeleiding van Sanne Wevers. Zij realiseerde zich dat er andere turnsters waren met nog meer talent. Hoe kon zij toch Olympisch goud halen? Het antwoord vond zij in een afwijkende oefening. Een oefening buiten het boekje. Buiten de lijntjes kleuren, heet dat tegenwoordig. Alles of niets. Voor Sanne Wevers werd het Olympisch goud. Natuurlijk dacht ik na het event in Huis ter Duin na hoe ik de lessen van mijn tafelgenoot kon vertalen naar TeekensKarstens advocaten notarissen, waar ik leiding geef aan de advocatentak. Ik stuurde hem een LinkedIn uitnodiging die hij accepteerde. Binnenkort gaan we eten in Hoorn om verder te praten. Hij zal vast meer mooie verhalen over topsporters vertellen. Hoe graag we misschien als ondernemers ook topsporters willen zijn, topsport is topsport en ondernemen is ondernemen.

Individu centraal

Natuurlijk kunnen ondernemers veel leren van topsporters. Hoe zij gefocust toewerken naar een resultaat en daar alles voor over hebben. Er is echter een groot verschil. Bij topsporters gaat het om hen zelf. Ja, ook als het om een teamsport gaat zoals voetbal. Zo hoorde ik dat Jürgen Klopp, toen hij van Borussia Dortmund naar Liverpool vertrok, een kok meenam. Die kok zorgde ervoor dat iedere voetballer een eigen dieet kreeg, waar de sporter zich lekker bij voelde. Het individu centraal.

Voor de ander

Dat is bij ondernemen wezenlijk anders. Daar staat namelijk de ander centraal. Natuurlijk allereerst onze klant. Hoe kunnen wij als ondernemers van waarde zijn voor onze klant? Maar het draait niet alleen maar om onze klant. Als ondernemers zijn wij onderdeel van een samenleving en leveren wij daaraan onze bijdrage. Duurzaamheid en vitaliteit staan daarbij steeds meer centraal. Met onze TK Challenge Foundation geven wij daar samen met onze partners invulling aan. Niet voor onszelf. Maar voor de ander. Recent in de week van 14 juni voor het WAKZ met de prachtige WAKZ estafette door heel Nederland heen. Maakt ons dat topondernemers? Nee. Leveren wij topprestaties? Ja!