Groei in cyberaanvallen: actie voor werkgevers

15 april 2022

Door de coronacrisis zijn organisaties steeds meer digitaal gaan opereren. Thuiswerken heeft een grote vlucht genomen, maar ook het online contact met klanten is gegroeid. Voor cybercriminelen is de mogelijkheid om aanvallen te plegen dus enorm gegroeid. Hoe bereid jij je werknemers voor?

Wereldwijd werd in 2021 wekelijks één op de 61 organisaties getroffen door ransomware, volgens het Cyber Security Predictions rapport van Check Point. In Nederland betrof dat 446 organisaties per week. Check Point verwacht dat in 2022 het aantal cyberaanvallen verder toeneemt.

Onvoldoende voorbereid

Nederlandse organisaties zijn nog onvoldoende voorbereid om cyberaanvallen te kunnen afslaan, blijkt uit de Digital Trust Survey van PWC. Dit komt omdat er te weinig aandacht is voor cybersecurity en de maatregelen die nodig zijn om cyberaanvallen te voorkomen. Het betreft niet alleen het nemen van maatregelen in de eigen organisatie, maar ook bij derde partijen. Derde partijen kunnen het slachtoffer worden van een cyberaanval, waardoor met die derden gedeelde informatie potentieel in gevaar komt.

Bereid je werknemer voor

Voor een geslaagde cyberaanval is vaak nodig dat een bepaalde link, bijlage of advertentie wordt geopend. Werknemers binnen een organisatie spelen een belangrijke rol in het voorkomen van een ‘geslaagde’ cyberaanval. Werkgevers kunnen gebruik maken van hun wettelijke instructierecht om werknemers door middel van protocollen te informeren over hoe zij een cyberaanval kunnen herkennen en daarop moeten reageren. De werkgever kan zijn medewerkers via tooling ook on the job trainen in het herkennen van cyberaanvallen.

Het is van toenemend belang dat organisaties zich bewust worden van de groei in het aantal cyberaanvallen en dat zij daarop actie ondernemen.