Fatbikes zijn niet meer weg te denken uit ons huidige straatbeeld. Sinds de invoering van de helmplicht voor snorscooters per 1 januari 2023 heeft de elektrische Fatbike aan populariteit gewonnen. Vooral onder jongeren is de Fatbike erg in trek. Je hebt voor het besturen hiervan ook geen rijbewijs nodig. Of dit een veilige ontwikkeling is, is nog maar de vraag. Veel jongeren laten hun Fatbike namelijk opvoeren en zijn zich hierbij niet bewust van de risico’s die dit met zich meebrengt. Wat voor invloed heeft het opvoeren van een Fatbike bijvoorbeeld op een verzekering en aansprakelijkheid?
In beginsel wordt de elektrische Fatbike gezien als een fiets met trapondersteuning en valt dus onder de regelgeving van elektrische fietsen. Hiervoor moet de Fatbike echter wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo mag de Fatbike bijvoorbeeld géén gashendel hebben, de motor een maximaal vermogen van 250 Watt en dient de trapondersteuning te stoppen bij een snelheid van 25 km/h. Wanneer de Fatbike aan deze vereisten voldoet en je onverhoopt een ongeval veroorzaakt, ben je onder een AVP verzekering verzekerd voor de schade aan derden.
Een Fatbike is opgevoerd wanneer de snelheidsbegrenzer is uitgeschakeld of er een gashendel op de Fatbike is gemonteerd. Opgevoerde Fatbikes kunnen snelheden tot wel 40 tot 45 km/h bereiken en vallen hiermee dus niet meer onder de regelgeving van elektrische fietsen. Een AVP verzekering biedt dan ook géén dekking meer voor de veroorzaakte schade. Voor zowel de schade veroorzaakt aan derden als voor de schade die je zelf hebt geleden zul je dus zelf moeten opdraaien.
Door de hogere snelheid van een opgevoerde Fatbike is zowel de kans op een ongeval als de ernst van de gevolgen hiervan aanzienlijk groter. Daarnaast maakt het feit dat bestuurders van Fatbikes geen helm hoeven te dragen de kans op ernstig letsel nog groter. Wanneer je met een opgevoerde Fatbike een ongeval veroorzaakt kunnen de kosten dus erg hoog oplopen.
Wanneer het kinderen van onder de 14 betreft ben je als ouders daarvoor verantwoordelijk en aan te spreken voor de schade veroorzaakt aan een derde. Ook zal naast degene die is aangereden je eigen kind wellicht dan schade hebben en in het ergste geval hersenletsel oplopen.
Voor je eigen veiligheid en je portemonnee is het dus aan te raden om je Fatbike niet te laten opvoeren en te allen tijde geldt goed uitkijken en opletten in het verkeer!
Gaat het nou toch mis, bel of mail ons dan even: TK Letselschade letselschade@tk.nl 0172-447070