Ook op vakantie zit een ongeluk in een klein hoekje

11 juli 2023

Hoe zit het dan met de aansprakelijkheid? Een pakketreis kan uitkomst bieden.

Reisorganisaties maken het voor vakantiegangers graag gemakkelijk door een geheel verzorgde vakantie aan te bieden inclusief vervoer, overnachtingen en eventueel een huurauto en/of excursie(s). Hoewel een pakketreis op het eerste gezicht misschien als betuttelend overkomt, kan deze vorm van reizen, naast het gemak, ook uitkomst bieden op het moment dat het niet goed afloopt.

Ook op vakantie gaat het immers wel eens mis en dan is het prettig als je de schade eenvoudig kunt verhalen op de aansprakelijke partij. Zo was er een man samen met zijn echtgenote op vakantie in Macedonië. Zij hadden een pakketreis geboekt bij een reisorganisatie. De man klaagde tijdens zijn vakantie over het feit dat de douchecabine onder water was gelopen en hij had meerdere keren verzocht om een andere kamer in verband met de wateroverlast. Hier werd geen gehoor aan gegeven. Uiteindelijk is de man in de douchecabine ten val gekomen, met als gevolg dat hij letsel heeft opgelopen. De man stelde de reisorganisatie aansprakelijk en hij werd door de rechter in het gelijk gesteld. De rechtbank was namelijk van oordeel dat de reisorganisatie niet had voldaan aan zijn verplichting de reiziger hulp en bijstand te verlenen nadat hij (meerdere keren) melding had gemaakt van de wateroverlast.

Andere mogelijke ongevallen die onder de aansprakelijkheid van een reisorganisatie kunnen vallen zijn: whiplashachtige klachten als gevolg van een verkeersongeval tijdens de transfer van of naar het  verblijf, een ongeluk op een waterglijbaan dat niet aan de veiligheidseisen voldoet of een voedselvergiftiging na het eten van bedorven voedsel op basis van allinclusive.

De voordelen van een pakketreis:

Op de eerste plaats is het Nederlands recht van toepassing op het moment dat een pakketreis is geboekt via een Nederlandse reisorganisatie. Dit in afwijking van het beginsel ‘lex loci delecti’,  wat wil zeggen dat het recht van het land waar het ongeval plaatsvindt van toepassing is. Dat het Nederlands recht van toepassing is, heeft als voordeel dat er zich geen moeilijkheden voordoen met een taalbarrière, het risico van onverzekerdheid van de aansprakelijke partij of met de onbekendheid van het recht van het land waar het ongeval heeft plaatsgevonden.

Op de tweede plaats is van belang te weten dat een reisorganisator verantwoordelijk is voor het naar verwachting verlopen van de geboekte reis. Dit betekent dat een reisorganisatie volgens het Nederlands recht aansprakelijk kan worden gehouden voor ongevallen die plaatsvinden tijdens de diensten die onderdeel zijn van de pakketreis.[1]

De aansprakelijkheid van de reisorganisator is echter niet onbeperkt. Indien het ongeval volledig valt te wijten aan het gedrag van de vakantieganger zelf, dan is de reisorganisator niet aansprakelijk. Ook indien het ongeval door iemand anders is veroorzaakt of indien er sprake is van overmacht dan komt de reisorganisatie onder zijn aansprakelijkheid uit.

Wij wensen iedereen een geweldige vakantie toe, en mocht het toch misgaan, dan kan het in elk geval geen kwaad even advies in te winnen bij het Team letsel van TK.

[1] Artikel 7:507 Burgerlijk Wetboek.