Terugblik: Onderwijs in tijden van corona

praktijksituaties met suggesties hoe juridisch te handelen 26 mei 2021

Op 11 maart hebben hebben PCBO Amersfoort, TK en Schoolfacilities een aantal praktijksituaties met suggesties geschetst hoe te handelen.

Online lesgeven en corona vragen om een andere organisatie van het onderwijs. Dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Wat als een werknemer niet fysiek voor de klas durft te staan? Hoe ga je om met externe locaties, en mag je besmettingen op school registreren?

Onderwerpen

Tijdens de online training in samenwerking School facilities zijn verschillende onderwerpen besproken:

Gezondheid van de medewerkers

Case: Werkgever hebben te maken met angstige werknemers die zich ondanks alle getroffen maatregelen niet veilig voelt in het gebouw, maar ook met werknemers die weigeren om zich aan de regels te houden.

Omgang ouders en leerlingen

Case: We merken dat corona uitersten vergroot op scholen. Enerzijds zijn er ouders die niet geloven in het virus en de regels van de school weigeren te volgen; daardoor komen kinderen niet naar de les. Anderzijds zijn er ouders die hun kinderen thuis willen houden, omdat ze bang zijn voor verspreiding van het virus.

Online onderwijs

Case: Ondanks dat de basisscholen open zijn en de middelbare scholen deels opengaan, is de verwachting dat onderwijs voorlopig te maken krijgt met thuisonderwijs of hybride vormen van onderwijs. Dat vraagt ook om aanpassingen in de organisatie. Denk bijvoorbeeld aan het hooghouden van de kwaliteit van het onderwijs, maar ook aan praktische zaken als privacybescherming.

Extra ruimte

Case: Scholen kunnen gebruik maken van theaters en sporthallen als extra lesruimte. Praktische oplossing en goed te regelen. De extra ruimte biedt scholen de mogelijkheid de hele klas in één keer fysiek les te geven en vaker dan één dag per week. Het is goed voor de kinderen en ontlast docenten. Maar hoe werkt dat dan qua regelgeving?

Gegevensbescherming

Case: De AVG speelt een belangrijke rol bij registratie van gegevens over besmettingen en quarantaine. Maar ook bij het gebruik en inzetten van foto’s van leerlingen of de contactgegevens. Wat mag je als school wel en wat niet registreren?

Lees hier de uitwerking van de casussen