Regelmatig krijgen we van een Vereniging van Eigenaars (VvE) of van een beheerder van een VvE het verzoek om de wijziging van een appartementensplitsing te begeleiden. Tal van redenen kunnen aan een dergelijke wijziging ten grondslag liggen. In deze blog zetten we voor u de belangrijkste punten op een rij.
Er kunnen veel redenen zijn om een appartementensplitsing te wijzigen, zoals:
In principe kan een splitsingswijziging op twee manieren tot stand worden gebracht:
Welke route wordt gekozen is met name afhankelijk van de aard van de wijziging. In sommige gevallen is altijd medewerking van alle eigenaars nodig, bijvoorbeeld:
Ook bij kleinere VvE’s (tot ongeveer 5 eigenaars) kan voor de 1e methode worden gekozen. Als de VvE wat groter is, dan ligt het voor de hand de wijziging van de splitsing tot stand te brengen op basis van een vergaderbesluit.
Verder geldt dat in ieder geval de toestemming van alle houders van een hypotheek of beslag op een appartement in het complex vereist is om tot wijziging te kunnen overgaan. Wij zullen die toestemmingen bij de betreffende hypotheekhouders / beslagleggers aanvragen.
Note: Alvorens het traject van een wijziging in gang te zetten, adviseren we altijd om zo mogelijk eerst goed te inventariseren of de gewenste meerderheid (unanimiteit dan wel 4/5e van alle eigenaars) haalbaar is.
Bij een dergelijke wijziging dient een vergadering van eigenaars van de VvE te worden belegd en gelden deze voorwaarden:
Indien het besluit met minimaal 4/5 van de stemmen is genomen en alle toestemmingen van hypotheekhouders/beslagleggers ontvangen zijn, kan de akte na 3 maanden (indien geen unanimiteit) of direct (bij unanimiteit) worden gepasseerd.
Note: De wijziging leidt mogelijk ook tot aanpassing van de bestaande splitsingstekening. Het is aan te raden daarvoor een gespecialiseerde splitsingstekenaar in te schakelen.
TeekensKarstens heeft ruime ervaring met het wijzigen van appartementensplitsingen. Wij adviseren en begeleiden u graag.