Eenmalige startersvrijstelling: maak een weloverwogen keuze

31 januari 2022

Sinds 2021 bestaat er voor kopers op de woningmarkt een startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting. De wetgeving is zo ingericht dat u slechts eenmaal gebruik kunt maken van de startersvrijstelling, Denk daarom goed na bij welke aankoop u de eenmalige startersvrijstelling wilt gebruiken.

De vrijstelling voor starters op de woningmarkt is in 2021 door de overheid in het leven geroepen om de positie van starters op de woningmarkt te verbeteren en zelfbewoning door kopers te bevorderen.

De wetgeving is zo ingericht dat u slechts eenmaal gebruik kunt maken van de startersvrijstelling. Wij zetten de voorwaarden en een strenge eis op een rij.

Voorwaarden

Aan de startersvrijstelling zijn een aantal voorwaarden verbonden. Zo geldt de vrijstelling alleen voor personen die tussen de 18 en 35 jaar oud zijn, een huis kopen voor eigen bewoning met een koopsom/waarde die niet hoger is dan 400.000 euro.
Koopt u een woning (voor eigen bewoning) met waarde hoger dan 400.000 euro? Dan betaalt u 2% overdrachtsbelasting over het gehele bedrag.

Strenge eisen

De eis dat u de woning voor langere tijd voor eigen bewoning (hoofdverblijf) gaat gebruiken is streng en wordt getoetst door de belastingdienst. Als achteraf blijkt dat u niet aan die eis of een van de voorwaarden hebt voldaan, dan kan de belastingdienst een naheffingsaanslag en een boete aan u opleggen.