Verkoper woning gebonden aan koopovereenkomst door akkoord via WhatsApp?

07 juli 2020

Stelt u zich eens voor: de koper van een woning heeft de koopovereenkomst ondertekend en aan verkoper overhandigd. Vervolgens laat de verkoper via WhatsApp aan koper weten dat de koopovereenkomst akkoord is en dat hij deze zal ondertekenen. Enkele dagen later meldt de verkoper echter aan de koper dat de woning toch niet wordt verkocht. Wat nu?

Is een verkoper gebonden aan de koopovereenkomst door het akkoord via WhatsApp?

Onlangs oordeelde de voorzieningenrechter dat er op basis van een toezegging via WhatsApp geen rechtsgeldige koopovereenkomst tot stand is gekomen, omdat er niet aan het schriftelijkheidsvereiste van artikel 7:2 BW is voldaan. Verkoper heeft de koopovereenkomst namelijk niet ondertekend. Het WhatsApp-bericht van de verkoper maakt geen deel uit van de koopovereenkomst en vormt ook geen (elektronische) ondertekening door verkoper.

Kopers én verkopers opgelet

Ruim 12,1 miljoen Nederlanders gebruikt WhatsApp en ook zakelijk wordt veelvuldig gecorrespondeerd via deze populaire messengerdienst. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er door deze snelle vorm van communicatie ook regelmatig misverstanden ontstaan. Voormelde uitspraak bewijst maar weer dat kopers én verkopers beide op hun hoede moeten zijn bij transacties van onroerend goed.