Internationale producent van generieke geneesmiddelen heeft medicijnenfabriek verkocht aan middels staatsteun gefinancierde start-up.

Verkoper

Verkoper produceerde tot voor kort 80 procent van de pijnstillers (zoals paracetamol en ibuprofen) die in Nederland wordt gebruikt. Ook maakt het bedrijf antidepressiva en antibiotica. Er komen jaarlijks 2,5 miljard pillen uit de fabriek.

Sluiten of behouden?

Het bedrijf dat in 1914 is opgericht en sinds eind 2018 in handen van een internationale e geneesmiddelengigant kwam, had besloten de fabriek te sluiten.

Al voordat de coronacrisis uitbrak voerde de ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en dat van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) al gesprekken over hoe of dit soort strategische bedrijven toch voor Nederland konden worden behouden.

Koper

Volgens een woordvoerder van het ministerie van EZK werd het belang om de kennis over medicijnproductie in eigen land te houden in de afgelopen tijd een nog sterker argument. “Door corona weten we dat we dat echt willen.” De recent opgerichte koper meldde zich daarom bij het ministerie om de medicijnenfabriek over te nemen.

Nadat de Europese Commissie de lening van de Nederlandse overheid aan koper goedgekeurd had, kon de overname gestand worden gedaan.

TK adviseerde verkoper.

TK dealteam: