Samenwonen, trouwen & partnerschap

Zaken goed regelen rondom uw partnerschap

Samenwonen, partnerschap of trouwen? Het is verstandig om uw zaken goed vast te leggen. Ook al denkt u nu niet aan onverwachte veranderingen, het is prettig om zaken vooraf samen goed te regelen zodat u deze onder andere, vaak moeilijke omstandigheden eenvoudig kunt laten uitvoeren.

Samenwonen

Als u gaat samenwonen zonder partnerschapsregistratie, dan bent u volgens de wet en de belastingdienst geen officiële partners van elkaar. Ook bent u geen fiscaal partner voor de inkomstenbelasting, komt u niet in aanmerking voor partnerpensioen en erft u niet automatisch van elkaar. Dit kan nadelige financiële gevolgen hebben en kunt u voorkomen door het opstellen van een samenlevingsovereenkomst bij notariële akte.

Trouwen

De ‘oude’ gemeenschap van goederen

Tot 1 januari 2018 golden de volgende regels: trouwde u zonder huwelijkse voorwaarden vast te leggen, dan bent u getrouwd in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat in principe alles gemeenschappelijk is. Als u niet wilt dat alles gemeenschappelijk is, dan maakt u alsnog huwelijkse voorwaarden. In ongeveer 25% van de gevallen worden huwelijkse voorwaarden gemaakt.

Trouwen na 1 januari 2018

Door de nieuwe wet valt niet meer alles automatisch in de gemeenschap. Uitgangspunt is dat het vermogen dat u had – voordat u trouwde – privé blijft. Dit betekent dat u dit privé vermogen ook niet hoeft te delen bij een echtscheiding. Erfenissen en schenkingen die u krijgt voor of tijdens het huwelijk blijven eveneens privé vermogen.

Het vermogen dat u samen – tijdens uw huwelijk – opbouwt valt in de gemeenschap van goederen. Er ontstaan dus drie vermogens: twee privé vermogens en een gezamenlijk vermogen. Het zal soms lastig zijn om alle vermogensstromen goed van elkaar te onderscheiden. Wij adviseren cliënten voorafgaand aan het huwelijk goed vast te leggen wat hun privé vermogen is. Ook erfenissen en schenkingen en de besteding daarvan moeten worden vastgelegd. Dit voorkomt discussie bij een eventuele echtscheiding.

Huwelijkse voorwaarden

Omdat het nieuwe stelsel bij het einde van het huwelijk kan leiden tot vragen over de verschillende vermogensstromen en vergoedingsrechten is het belangrijk om vooraf te onderzoeken of het wettelijk stelsel voor u het juiste is. Vaak zullen toch huwelijkse voorwaarden beter kunnen worden toegespitst op de gewenste situatie, zeker als het om ondernemers en ondernemingen gaat.

Geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap is iets anders dan een samenlevingsovereenkomst. De meeste regels van een huwelijk gelden ook bij een geregistreerd partnerschap. Stellen die  niet willen trouwen, maar wel zaken goed willen vastleggen kiezen voor deze vorm.

Neem gerust contact met ons op met onze adviseurs voor meer informatie en een offerte.

Onze specialisten

/
Kandidaat-notaris

Onze specialisten

/
Kandidaat-notaris

Onze specialisten

/
Toegevoegd notaris

Onze specialisten

/
Toegevoegd notaris

Onze specialisten

/
Notaris, partner

Onze specialisten

/
Notaris, partner

Onze specialisten

/
Toegevoegd notaris

Onze specialisten

/
Toegevoegd notaris

Onze specialisten

/
Familierechtspecialist / Estate planner

Onze specialisten

/
Familierechtspecialist / Estate planner
Onze openingstijden
TK is aangesloten bij
image
Klanten beoordelen ons