Affectieschade is een schadevergoeding voor een naaste van een slachtoffer dat ernstig gewond is geraakt of is overleden door toedoen van een ander. Het gaat hierbij niet om materiele schade, maar om het verdriet en de emotionele impact die de gebeurtenis heeft op de nabestaanden of direct betrokkenen.
Sinds 1 januari 2019 is affectieschade wettelijk erkend in Nederland. Dit betekent dat nabestaanden of dierbaren een financiële vergoeding kunnen krijgen als een dierbare door een ongeluk of een misdrijf ernstig letsel oploopt of overlijdt.
Niet iedereen kan aanspraak maken op affectieschade. De wet bepaalt dat de volgende groepen recht kunnen hebben op een vergoeding:
Werkgevers of verre familieleden kunnen geen affectieschade claimen, tenzij er een uitzonderlijke band kan worden aangetoond.
Affectieschade kan worden geclaimd als een dierbare overlijdt of ernstig en blijvend letsel oploopt door:
Het is belangrijk dat er sprake is van aansprakelijkheid. Dat betekent dat er een duidelijk aanwijsbare schuldige partij moet zijn, zoals een automobilist die een ongeluk veroorzaakt door roekeloos rijgedrag.
De hoogte van de affectieschadevergoeding is wettelijk vastgesteld en varieert tussen € 12.500,00 en € 20.000,00. De exacte hoogte hangt af van de relatie tot het slachtoffer en de ernst van het letsel.
Het claimen van affectieschade verloopt meestal via een letselschadeadvocaat of een gespecialiseerd bureau. De belangrijkste stappen zijn:
Affectieschade erkent het verdriet en het verlies van nabestaanden en naasten. Het biedt erkenning voor de emotionele schade die zij lijden en helpt hen om een deel van de gevolgen te verwerken. Hoewel geld geen emotioneel leed kan wegnemen, wordt het gezien als een symbolische compensatie voor het onrecht dat hen is aangedaan. Een pleister op de wonde als het ware.
Affectieschade is een belangrijke juridische erkenning van de emotionele impact die ernstige ongevallen of misdrijven op nabestaanden en dierbaren hebben. Hoewel de financiële vergoeding niet het verdriet kan wegnemen, biedt het een vorm van genoegdoening en erkenning. Bij de vraag wie krijgt wel en wie krijgt geen vergoeding kunnen onze letselschadespecialisten u verder helpen.