Terug naar nieuwsoverzicht

Letselschade en Loonschade

Online sporen en offline gevolgen: hoe sociale media de letselschadeclaim kan beïnvloeden

30 juni 2025

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Ook in de letselschadepraktijk kunnen platforms als Facebook, Instagram, TikTok en LinkedIn een rol spelen. In dit artikel wordt toegelicht hoe sociale media van invloed kunnen zijn op het verloop en de uitkomst van een letselschadeclaim.

Sociale media als bewijsbron

De berichten op sociale media kunnen als bewijsbron dienen in een letselschadezaak. Denk hierbij aan tekstuele berichten, foto's en video's die slachtoffers of betrokkenen online plaatsen. In dit kader is van belang dat artikel 152 Rv bepaalt dat het partijen vrij staat bewijs door alle middelen te leveren, tenzij de wet anders bepaalt. Ook informatie van sociale media kan dus in beginsel als bewijsstuk worden ingebracht. En dit kan behulpzaam zijn. Zo was een getuige, die was gevonden door middel van een oproep op sociale media, van doorslaggevende betekenis in de discussie over de aansprakelijkheid.

Risico's voor het slachtoffer

Hierbij dient echter ook te worden opgemerkt dat er risico's zijn verbonden aan het gebruik van sociale media voor slachtoffers. Slachtoffers zijn zich vaak namelijk niet bewust van de impact die hun online gedrag kan hebben. Een vakantiefoto of sportieve activiteit kan bijvoorbeeld door de tegenpartij worden aangevoerd als bewijs dat de beperkingen minder ernstig zijn dan wordt gesteld. Dit kan leiden tot afwijzing of verlaging van de schadevergoeding.

Dit te meer wanneer door de tegenpartij wordt vermoed dat sprake is van fraude. In dat kader kan de tegenpartij een persoonlijk onderzoek verrichten. Het instellen van een dergelijk onderzoek is echter niet zonder meer geoorloofd. Maar het kan de tegenpartij wel degelijk vrij staan feitenonderzoek in te stellen, wanneer er voldoende aanleiding bestaat dat er twijfel is over het waarheidsgehalte. Het onderzoek kan in bepaalde gevallen dan worden uitgebreid tot het internet.

Dit geval werd voorgelegd aan de Rechtbank Noord-Nederland op 26 november 2014 (ECLI:NL:RBNNE:2014:6661). De Rechtbank oordeelde dat het niet aan de verzekeraar kon worden tegengeworpen dat zij ook de Facebookpagina van het slachtoffer hadden geraadpleegd. Overwogen werd dat de gegevens en foto's op dat medium door het slachtoffer welbewust aan de openbaarheid werd prijsgegeven. Dit leidde uiteindelijk tot de vaststelling dat het slachtoffer een zeer actief sociaal leven leidde, hetgeen niet overeenkwam met de zogenaamde ernstige aanhoudende klachten. Dit had gevolgen voor de hoogte van de schadevergoeding.

Privacy en rechtmatigheid

Het gebruik van informatie van sociale media roept privacyvragen op. Niet alle online gevonden informatie mag zomaar worden gebruikt. De rechtmatigheid hangt af van de manier waarop de informatie is verkregen en of deze relevant is voor de zaak. Uiteindelijk zal de rechter een belangenafweging moeten maken tussen het recht op privacy en het belang van waarheidsvinding.

Conclusie

Sociale media kunnen zowel een bewijsbron zijn in het voordeel als in het nadeel van het slachtoffer. Bewustwording van online sporen en offline gevolgen is van groot belang. Zorgvuldigheid hierbij is essentieel voor een eerlijke en transparante afwikkeling van letselschadeclaims.

Heb je advies nodig? Neem gerust contact op met onze letselschadeprofessionals.