Beschrijvende handelsnaam

Met welke risico's moet u rekening houden? 20 april 2022

Wanneer een onderneming wordt gestart is het belangrijk om een goede handelsnaam te kiezen voor de onderneming. Indien u kiest voor een beschrijvende handelsnaam, is het verstandig om rekening te houden met de risico’s als een andere partij een vergelijkbare handelsnaam gaat gebruiken.

Een handelsnaam kan van alles zijn: een familienaam (vóór en/of achternaam, zoals Albert Heijn), een fantasienaam (Starbucks), een min of meer beschrijvende naam (Swapfiets), of een combinatie.

In een recente uitspraak van rechtbank Gelderland gebruikte de onderneming Trainingskampen.nl al sinds 2004 de handelsnaam “Trainingskampen.nl” voor het organiseren en faciliteren van compleet verzorgde sportreizen en trainingskampen voor groepen en sportclubs op het gebied van voetbal, hockey, atletiek, padel en tennis. Een andere partij (Voetbalreizen.com) begon eind 2020 met het gebruik van de handelsnaam “Trainingskamp.com” voor het organiseren van sportreizen en trainingskampen voor groepen en sportteams op het gebied van voetbal, hockey, atletiek en tennis. Trainingskampen.nl vond dat de handelsnaam “Trainingskamp.com” inbreuk maakte op haar handelsnaamrecht.

De kortgedingrechter ging hier echter niet in mee. Volgens de rechter is de handelsnaam “Trainingskampen.nl” namelijk beschrijvend voor de door haar aangeboden diensten (namelijk trainingskampen). Daardoor komt de handelsnaam maar weinig handelsnaamrechtelijke bescherming toe. Ook kon Trainingskampen.nl niet aantonen dat de handelsnaam inmiddels onderscheidend vermogen had gekregen door inburgering en het publiek de handelsnaam inmiddels associeert met de onderneming Trainingskampen.nl. Op basis daarvan, kwam de rechter tot de conclusie dat Voetbalreizen.com geen inbreuk maakte op de handelsnaam van Trainingskampen.nl.