Sustainable Finance Disclosure Regulation

29 juni 2023

Click here to read this article in english.

De aandacht voor duurzaam beleggen en de transparantie rondom de milieu- en sociale impact van investeringen neemt steeds meer toe. Om hieraan tegemoet te komen, is de Europese Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) ingevoerd.

Deze verordening is onderdeel van het EU Action Plan on Financing Sustainable Growth en bevat verplichtingen met betrekking tot de informatieverschaffing over duurzaamheid in de financiële diensten sector. De implementatiedeadline voor de verplichtingen die volgen uit de SFDR verstrijkt op 30 juni 2023.

Op wie is de SFDR van toepassing? Welke verplichtingen gelden er? En hoe moeten deze verplichtingen worden geïmplementeerd? Deze vragen zullen (kort) worden beantwoord in deze blogpost.

Toepassingsbereik

De SFDR heeft directe werking in de gehele EU en is van toepassing op twee soorten financiële dienstverleners:

  1. financiële marktdeelnemers, en
  2. financiële adviseurs.

Financiële marktdeelnemers zijn bedrijven die financiële goederen produceren en verkopen en diensten op het gebied van portefeuillebeheer verlenen. Hierbij valt te denken aan beleggingsondernemingen, pensioenfondsen, vermogensbeheerders en levensverzekeraars (voor zover zij verzekeringsgerelateerde beleggingsproducten aanbieden). Financieel adviseurs zijn partijen met drie of meer werknemers die beleggings- of verzekeringsadvies geven over verzekeringsgerelateerde beleggingsproducten.

Hoewel de SFDR voornamelijk van toepassing is op bedrijven die actief zijn in de EU, zullen niet-EU-bedrijven indirect worden getroffen via haar EU-dochterondernemingen, de levering van diensten in de EU en de marktdruk. Zo vallen bijvoorbeeld beleggingsbeheerders of -adviseurs die buiten de EU actief zijn, maar hun producten adverteren voor klanten in de EU ook onder het toepassingsbereik van de SFDR.

Transparantieverplichtingen

Per soort financiële dienstverlener gelden verschillende transparantieverplichtingen, die hieronder in het algemeen worden toegelicht. Deze verplichtingen hebben betrekking op zowel duurzaamheidsrisico’s als Principal Adverse Impacts (‘PAI’). Duurzaamheidsrisico’s verwijzen naar ESG-aspecten die een werkelijke of potentiële materiële negatieve impact kunnen hebben op de waarde van een belegging. PAI verwijst naar elk negatief effect dat beleggingsbeslissingen of -advies zouden kunnen hebben op duurzaamheidsfactoren.

Allereerst volgen de verplichtingen voor financiële marktdeelnemers en daarna de verplichtingen voor financiële adviseurs. Deze verplichtingen verschillen per aangeboden financiële product en dienen te worden geïmplementeerd middels specifieke technische standaarden. Uit de SFDR volgen verplichte transparantie-templates, waarvoor vereisten op gebied van inhoud, methodologie en presentatie gelden.

Let op: er volgt een vereenvoudigde toelichting, voor gedetailleerd advies over de relevante verplichtingen voor uw onderneming, raden wij u aan om contact op te nemen met onze deskundigen.

Verplichtingen voor financiële marktdeelnemers:

  1. Publicatie van PAI-verklaring via de website: Er moet een verklaring op de website worden geplaatst waaruit blijkt of de PAI van beleggingen worden meegewogen. Als hiervan sprake is, moet ook duidelijk worden gemaakt hoe het due diligence-beleid hierop is afgestemd. Bij het opstellen van een PAI-verklaring dient rekening te worden gehouden met de omvang, aard en complexiteit van activiteiten en producten.
  2. Communicatie met klanten: De belangrijkste PAI van beleggingsbeslissingen moeten worden gemeten aan de hand van duurzaamheidsfactoren en hierover moet worden gecommuniceerd met klanten. In eerste instantie moet transparantie over deze effecten worden geboden met betrekking tot de onderneming en later ook op het gebied van individuele duurzame financiële producten.
  3. Verklaring bij het niet meewegen van PAI: Indien de PAI niet wordt meegewogen, moet hierover een verklaring op de website worden gepubliceerd volgens de voorgeschreven SFDR-richtlijnen. In deze verklaring moet ook worden aangeven of en wanneer de ongunstige effecten wel worden meegewogen. Een dergelijke negatieve verklaring is alleen toegestaan voor marktpartijen met minder dan 500 werknemers.
  4. Publicatie van gedragsrichtlijnen via website: Er moet informatie worden gepubliceerd over de gedragsrichtlijnen voor de integratie van duurzaamheidsrisico’s in de beleggingsbeslissingsprocedure en het beloningsbeleid.
  5. Precontractuele verslaggeving: In precontractuele informatie moet worden omschreven hoe duurzaamheidsrisico’s worden meegenomen in het besluitvormingsproces van investeringsbeslissingen of -advies. Daarnaast moet het waarschijnlijke effect van de duurzaamheidsimpact op het rendement van het financiële product worden toegelicht. Indien wordt verwacht dat deze duurzaamheidsrisico’s geen rol spelen is hierover een heldere en beknopte toelichting vereist.
  6. Informatie over financiële producten: In precontractuele verslaggeving, in productinformatie op de website en via periodieke verslaggeving moet transparantie worden geboden over de invulling van duurzaamheidskenmerken en duurzaamheidsdoelstellingen van financiële producten. De mate waarin deze verplichtingen van toepassing zijn verschilt per type product:
  • Financiële producten ter promotie van ecologische of sociale kenmerken (artikel 8 SFDR)
  • Financiële producten met als doel om duurzame beleggingen te verrichten (artikel 9 SFDR)
  • Financiële producten zonder promotie van duurzaamheid (artikel 6 SFDR)

De periodieke verslaggeving betreft informatie over de PAI van het voorgaande jaar. Via de periodieke verslaggeving zal moeten worden bewezen dat wordt voldaan aan de duurzaamheidscriteria van de investeringen die via de precontractuele verslaggeving zijn beloofd.

Verplichtingen voor financieel adviseurs:

Financieel adviseurs moeten ook een PAI-verklaring publiceren op hun website over het al dan meewegen van belangrijke duurzaamheidsrisico’s in hun beleggings- of verzekeringsadvies. Als dit nog niet gebeurt, moeten zij aangeven of en wanneer zij dit van plan zijn te doen. Daarnaast moeten zij ook gedragsrichtlijnen op hun website publiceren.

Waarom is het nu tijd om actie te ondernemen?

Met de naderende deadline van 30 juni 2023 en om boetes wegens niet-naleving te voorkomen, is het voor bedrijven in de financiële sector van essentieel belang om de relevante verplichtingen tijdig te identificeren en implementeren. Onze experts helpen u graag bij de identificatie van deze verplichtingen.

Tevens biedt onze partner Treety een oplossing om de naleving van de SFDR-verplichtingen middels de officiële templates van de EU te vereenvoudigen en te genereren. Via de Treety Academy bieden zij expertise en praktische begeleiding om u klaar te stomen voor SFDR inclusief de benodigde documentatie.